top of page

Lokacija, ki očara; poroka v Ospu

Osp je ena najstarejših vasi v Sloveniji, ki leži na stičišču kraškega in istrskega sveta.

Je primeren kraj za kolesarje, tekače in plezalce, prav tako pa je tudi čudovita lokacija za poroko. Sredi Ospa se namreč skriva vila Xaxat.



Danes je le ustno izročilo, vendar nekaj razvalin in zemljevid pričajo, da je na pobočju med vasema Osp in Prebeg v srednjem veku stalo naselje z imenom Zased.

Označeno je tudi na zemljevidu iz 17. stoletja in je navedeno kot Xaxat »villa veneta ora distrutta«, kar pomeni da je bilo naselje že takrat zapuščeno in verjetno tudi porušeno.

Oljke in pogled na Kraški rob, sprehod po ozkih uličicah, bližina morja, vonj po Primorski, kdo se ne bi želel poročiti tu? Ob vili Xaxat je bazen, ki je ogrevan in primeren za sprostitev, lahko pa najamete tudi barmana in imate pravi »pool party«.


Pari se tu prepustijo čarobnosti dne in pozabijo na čas. V bližini je ogromno narave, če pa se povzpnete do gradu Socerb, se vam odpre prelep razgled na Tržaški zaliv in tamkajšnjo okolico. Razgled je še posebno romantičen ponoči, ko se pod vami odpre morje luči. Mogoče je to tudi dobra ideja za zaroko?


Vila Xaxat je skrivnostna in umirjena lokacija, ki sprejme tudi do 150 gostov. Do nje vodi ozka cesta, ki pripelje do velikega travnika pred vilo. V stavbi je polno detajlov in umetnin, kar se vidi v freskah na steni in skrbno izbranih starinah.


Prenočišče omogoča šest apartmajev, kjer se mešajo klasični, vintage in sodobni slog. Najbolj sta me pritegnili poročna soba, ki je primerna za pripravo neveste, saj pričara pomirjajoče in intimno vzdušje, je svetla, poslikave amorjev pa dajo duši sobe še dodatno piko na i. Moška soba oziroma soba za ženina v pritličju ima ostre, močne in temne barve, a še zmeraj naravne, ki se lepo zlijejo z zemeljskimi toni. Število ležišč za goste je 22, skupaj z raztegljivimi ležišči pa 32. Ravno prav za najožji družinski krog ali prijatelje.


Za vilo se nahaja dvignjen podest, ki je idealen za civilni obred, poleg pa je prostor, ki lahko služi za pogostitev po obredu. Gostinskih storitev ne ponujajo, catering imajo le po dogovoru, za zajtrk pa si lahko naročite potujočo pekarno. Posest ponuja tudi prostor za žar ob bazenu, zunanji jacuzzi, otroško igrišče, vinsko klet in stari mlin. Po dogovoru vam na vrtu postavijo šotor. Za primer dežja vam ni potrebno skrbeti, saj se lahko umaknete pod streho v stari mlin ali ob bazenu. Okoli vile je obzidje, ki vam nudi še dodatno zasebnost.



Lahko se zapeljete do kamnite vasi Osp, prepredene z ozkimi uličicami, ki je z avtom oddaljena samo 3 minute, ali pa se sprehodite po enem izmed bližnjih vinogradov in oljčnih nasadov.

Skratka, ta kraj kar kliče po lepih fotografijah in je poln dobre energije. Je resnično prečudovita lokacija za poročni dan.


Vsebino je pripravila: Maja Slabe (Kreativine Frames)

Maja in Marko sta kreativna fotografa, ki sta začela ustvarjati pod imenom Kreativine Frames. V poročni dan ujameta predvsem čustva in vse tiste trenutke, ki prikličejo nasmeh še dolgo po poroki. Njune fotografije so igrive, romantične in pristne. Pravita, da sta najbolj zadovoljna, ko mladoporočenci čez leto dni pogledajo svoje fotografije in začutijo enaka čustva, kot so jih čutili na njihov najlepši dan.

Sodelujoči:

Fotografija & Videografija: Kreativine Frames

Lokacija: Villa Xaxat

Poročna obleka: Ena in Edina

Cvetličarna: IRIA

Prstani: Zlatarna Sterle

Tiskovine: Vida Igličar

Leseni metuljček: Hudwood

Vizažistka: Makup by Eva Assani

Pričeska: Anita Lasnita

Torta: Leana Sweets

Penina: Čarga

Napisi: Blanja

Manikura: Maja Štremfelj

Dekoracija omizja: Maša Mlinšek

Barman: Barman.si

Jutranjka: Evelina Apparel


Oglej si v trgovini:

bottom of page