top of page

Raziskava; kontrastne kartice za dojenčka pripomorejo k razvoju vida

Updated: Aug 26, 2022

Je res? Drži! Kontrastne (črno-bele) podobe na karticah pripomorejo k razvoju vida pri dojenčkih in celo, za razvoj vida so zelo pomembne. Povzemamo nekaj raziskav, ki to potrjujejo.


V prvem letu življenja vaš dojenček doživlja izredno hitro rast ter fizičen, kognitiven in čustven razvoj. Vid je ob rojstvu najmanj razvit čut. Do starosti tri mesece se dojenčki ne morejo osredotočiti na predmete, ki so od njihovih obrazov odaljeni več kot 20-25 cm.


Kasneje že lahko vidijo podobe nekoliko dlje, a še nimajo razvitega fokusa, da bi premaknili pogled iz ene podobe na drugo.




Dojenčki se v tej fazi razvoja lažje osredotočajo na predmete z visokim kontrastom. Črno-bele fotografije s kontrastnimi vzorci ali slikami, imenovane kontrastne kartice, so za vašega dojenčka enostavne za osredotočanje in spodbujajo razvoj vida.



Kontrastne kartice za dojencke, kontrastne kartice spodbujajo ravoj vida dojencka, kako vidijo dojencki, ravoj vida pri dojencku
"Kontrastne kartice so za vašega dojenčka enostavne za osredotočanje in spodbujajo razvoj vida."

Od rojstva do treh mesecev starosti naj dojenček opazuje kontrastno podobo na vidni razdalji. Pri približno treh mesecih pa že lahko pričnete vaditi, da vaš dojenček začne z vidom slediti premikanju kontrastne podobe.


Položite ga na hrbet in poskušajte pritegniti njegovo pozornost s kontrastno kartico. Kartico držite na razdalji 20-30 cm od oči na sredini njegovega telesa in jo počasi premikajte levo ali desno proti tlom. Dojenček naj z očmi sledi kartici. Če izgubi pozornost, poskusite pred očmi na omenjeni razdalji stresati kartico, da znova pridobite pozornost.


Naj ima na voljo dovolj časa, da osredotoči pogled na kontrastno podobo, prav tako z vajo ne pretiravajte, da se izognete prekomerni stimulaciji.



Nasveti:

Vadite lahko med hojo po sobi - držite otroka pokonci in ga počasi obračajte, da bo videl predmete in ljudi v sobi. Prav tako skrbite za spremembe v rutini. Med hranjenjem spremenite smer, da lahko dojenček usmerja poglede še drugam, prav tako ga obračajte v zibelki (kadar je v zibelki, da opazuje). Njegov pogled naj ne bo vedno usmerjen na enako mesto. V zibelko mu lahko postavite kartico s kontrastno podobo.



"Do starosti 4 mesecev dojenčku ne nastavljati kartic medtem ko pasejo kravice. To naj bo vadba, ki spodbuja razvoj mišic, zase. Dojenček bi lahko predolgo opazoval podobe in si z naprezanjem oz. dvigovanjem glavice škodoval. Vsekakor bodite previdni kako vajo izvajate."


Kontrastne kartice za dojenčka najdete tudi pri nas:



Na petih kontrastnih karticah se ponašajo živali iz safarija; lev, žirafa, zebra, krokodil in gepard. 8,90€





Kako pripomorete k razvoju vida dojenčka starega od 5 do 8 mesecev:


Dojenčki začenjajo zaznavati globino in dojemati ali je predmet bližje ali dlje; torej začnejo razumevati tridimenzionalen svet. Prav tako pričnejo bolj občutljivo zaznavati barve in pričnejo opravljati naloge, kot je premikanje predmeta iz ene roke v drugo - razvija se koordinacija rok in oči. Že ločijo med znanimi in neznanimi obrazi, razvijajo tudi sposobnost osredotočanja na premikajoče se predmete, na igrače ...


Nekje pri starosti 5 mesecev imajo dojenčki že boljše razvito zaznavanje barv, torej vidijo že nekoliko več, kot le ločevanje visoko kontrastnih črno-belih ali rdeče-belih podob.

Nasveti:

Manjše igrače bodo spodbujale fini motorični razvoj ter koordinacijo rok in oči. Poskrbite, da se vaš dojenček dovolj igra na tleh, da bo lahko opazoval in raziskoval svet okoli sebe. Nad otroško posteljico ali igralnim prostorom obesite mobilni vrtiljak, po katerem lahko sega, vleče ali brca. Svetujemo vam, da izberete vrtiljak s kontrastnimi podobami.


Ko otrok spi oz. ga želite uspavati je priporočljivo vrtiljak zakriti ali odstraniti. Vrtiljak je lahko distrakcija, zaradi česar bo uspavanje težje, sence in neznane podobe pa lahko vplivajo na slabši spanec.




Kako pripomorete k razvoju vida dojenčka starega od 9 do 12 mesecev:


Vaš dojenček bo sedaj že sinhrono uporabljal oči in roke, razvil boljšo motoriko rok in prstkov ter znal prijeti predmete, ki jih vidi.


Nasveti:

V tem času je branje knjig odličen način za trening dobrega razvoja vida. Svojemu otroku nudite veliko časa za raziskovanje knjig. Všeč jim bodo nove in drugačne barve, oblike in slike ob enem pa bodo vadili koordinacijo rok in oči z obračanjem strani.

Igra skrivalnic bo odlična za trening in razvoj vizualnega spomina; najljubšo igračo delno pokrijte, da jo najde in ga med tem opazujte.

Na sprehodu otroku pokažite in objasnite predmete. S tem ne bo le treniral svoj vid, ampak tudi jezikovni in kognitivni razvoj.



Lahko imajo dojenčki težave z ravojem vida in oči?

Lahko, a zelo redko. Otroci se ponavadi rodijo z zdravimi očmi, ki se hitro razvijajo. V redkih primerih, se nekatere težave vseeno razvijejo, pozorni bodite na:

  • Pretirano solzenje oči, ki lahko nakazuje na blokado solznega kanala

  • Rdeče in otečene veke lahko nakazujejo na vnetje

  • Škiljenje lahko nakazuje na težavo nadzorovanja očesne mišice

  • Prekomerna občutljivost na svetlobo lahko nakazuje na povišan pritisk v očesu


 

Rast, razvoj in odraščanje vašega otroka so najlepši trenutki. Želimo vam obilo lepih trenutkov, ki pa jih ne pozabite beležiti v Baby beležnica album.

 

Povzeto po:



 



Comments


bottom of page