top of page

Kako igrače vplivajo na otrokov razvoj in katero igračo izbrati?

Updated: Aug 26, 2022


Več je manj. Otrok za dober razvoj potrebuje varno navezanost staršev oz. skrbnikov in ne kupe igrač.


Za dojenčke bo dovolj že črno-bela kontrastna fotografija.

V prvih mesecih življenja dojenčka so zanj najbolj pomembna njegova čutila: sluh, vid, tip, voh in okus. Dovolj bo, če boste dojenčku pokazali kontrastno sliko. Primerna je črno-bela fotografija.





Kasneje, ko dojenčki že pokažejo zanimanje za plazenje in okolico pa je izredno pomembno, da ga ne stimuliramo z elektorskimi igračami, ki piskajo, utripajo ter oddajajo nenavadne zvoke.


Namreč, raziskave so pokazale, da je lahko eden od razlogov, da so otroci pogosto nemirni tudi ta, da je v njihovi okolici preveč igrač, ki preveč stimulirajo otroka. Posledično se otrok ne more zbrati, da bi se osredotočil na eno igračo, kar vpliva na otrokov živčni sistem. Otroci postanejo veliko bolj razdražljivi, potrebujejo več pozornosti odraslega in se nikakor ne morejo zaigrati sami.


"Namreč, raziskave so pokazale, da je lahko eden od razlogov, da so otroci pogosto nemirni tudi ta, da je v njihovi okolici preveč igrač, ki preveč stimulirajo otroka. Posledično se otrok ne more zbrati, da bi se osredotočil na eno igračo, kar vpliva na otrokov živčni sistem."


Didaktične igrače

Otrokov razvoj na različnih področjih najbolj spodbujajo igrače odprtega tipa, ki imajo več načinov igranja, s katerimi otrok najde ogromno načinov igre na različnih področjih. Seveda pa to ne sme biti igrača, ki ga preveč stimulira, ker se z njo ne zmore dlje časa igrati. Primerne so tudi igrače za domišljijsko igro.



"Nikola, se s ključavnicami zelo rad zamoti" Mamica: @Rebeka Štruc




V spletni trgovini maligalago.com smo našli čudovito leseno igračo za male radovedneže, ki ne samo, da razvija otrokovo fino motoriko, otrok se skozi igro uči odpiranja in zapiranja, kar je izredno pomembno za otrokov nadaljnji razvoj.



Priporočamo tudi poučno tablo, ki otroku pomaga osvojiti osnovne veščine oblačenja. Simpatičen in pisan medvedek kar vabi k igri. Deli table so urejeni kot sestavljanka. Otrok se skozi igro uči zapenjanja in odpenjanja gumbov, zadrge, pasa, sponk in vezanja vezalk. Odlična igrača za razvoj fine motorike.



 

Blog zapis je pripravila Lucija Črešnik, mamica Jakoba in Lovra, ki skupaj z možem vodi spletno trgovinico MALI GALAGO, kjer boste našli zanimive in poučne igrače za otroke.



 

Oglej si v trgovini:

bottom of page