top of page

Spoznajta potek poročnega dne na Ljubljanskem gradu


Priprave in poroka na Ljubljanskem gradu od A do Ž Avtor: Ga. Jasmina Pinoza, mag., Ljubljanski grad www.ljubljanskigrad.si


Poroka na Ljubljanskem gradu
Spoznajta potek poročnega dne na Ljubljanskem gradu

Kje in kako začeti z iskanjem popolne lokacije?

Najprej vama priporočamo, da si pred izborom lokacije vzameta čas za razmislek in se pogovorita, v katerem letnem času si želita izvesti poročni dan, določita okvirni termin, lokacijo dogodka in slavja. Odločita se, ali bi imela le civilno ali tudi cerkveno sklenitev zakonske zveze, katere prijatelje in sorodnike bi želela povabiti, kje bi jih pogostila ter kakšen program bi pripravila za vaju in njih. Ko bosta izbrala nekaj teh podatkov, sta naredila prvi, a zelo pomemben korak. Ljubljanski grad je uradna lokacija za sklenitev zakonske zveze in ena od redkih lokacij, kjer lahko poleg civilne sklenitve zakonske zveze izvedete vse - tudi cerkveno poroko in pogostitev ter slavje za svate. Tako se izognete vožnji z ene lokacije na drugo, obremenitvi svatov, slabi volji, čakanju in kar je najpomembnejše, prihranite čas, katerega v tako skrbno načrtovanem dnevu ne želite izgubljati. Vse to imejta v mislih, ko se odločata za najboljšo lokacijo. Za prve informacije, kje in kako začeti, si lahko pogledata spletno stran Ljubljanskega gradu. S pomočjo 3D sprehoda se lahko sprehodita po grajskih prostorih, si ogledata fotografije dvoran ter se odločita za dvorano, ki vama ustreza. Naslednji korak je, da nas kontaktirata in se dogovorimo za ogled dvoran. Na lokaciji vama bomo pokazali dvorane in vama na podlagi dolgoletnih izkušenj in vajinih želja glede izvedbe dogodka svetovali, katera dvorana bi bila najbolj primerna, kaj bosta potrebovala in kaj bilo najbolje za izvedbo celotnega dogodka.



Ljubljanski grad je lokacija za sklenitev zakonske zveze in ena od redkih lokacij, kjer lahko poleg civilne sklenitve zakonske zveze izvedete vse - tudi cerkveno poroko in pogostitev ter slavje za svate.


Zaroka na Ljubljanskem gradu

Zaroka na Ljubljanskem gradu
Zaroka na Ljubljanskem gradu

Lokacijo sva izbrala, kaj pa sedaj?

Sledi prijava dogodka na upravni enoti. Po izboru termina, predvidenega programa poročnega dne in dvorane, vama na Ljubljanskem gradu izdamo soglasje, s katerim dogodek prijavite na UE Ljubljana ter se dogovorite o točni uri izvedbe obreda. Prijavo dogodka morata opraviti osebno, s prisotnostjo obeh, lahko že veliko prej pred izbranim terminom oz. najkasneje 30 dni pred izvedbo. Pred odhodom na upravno enoto ne pozabita preveriti čas uradnih ur. S seboj imejta veljavna osebna dokumenta in podatke o vajinih pričah (ime in priimek, datum rojstva, stalno prebivališče).


Uradna oseba vama na podlagi izjav sestavi zapisnik o prijavi sklenitve zakonske zveze. Odločbo posredujejo po navadni pošti na vajine naslove, hkrati pa z njo seznanijo tudi Ljubljanski grad. Odločba je dokument, s katerim je uradno določen dogodek z njihove strani in zelena luč za priprave na vajin dan. Po tem lahko uradno razdelita vabila svatom ter se dogovorita za prva srečanja s ponudniki oblačil, nakita, pogostitve, glasbene spremljave, dekoracije ... Ko vse to opravita, morata urediti še zadnje administrativne zadeve. Vsaj 5 delovnih dni pred izvedbo dogodka je potrebno poravnati strošek najema opreme ter dvorane. Nakazilo stroškov poroke (znašajo v višini 170 €) po novem ni več potrebno, ker je Ljubljanski grad uradna lokacija za sklenitev zakonske zveze. Pogodbo s stroški za najem dvorane prejmeta po elektronski pošti, v pogodbo se vključijo tudi podrobnosti izvedbe dogodka, dodatna oprema in kader ter jo pred podpisom skupaj uskladite. Ko so dogovori dorečeni in je pogodba podpisana, se poravna strošek in uredita še zadnje podrobnosti. V zadnjih dneh pred izvedbo dogodka vaju pokličemo in se še enkrat pogovorimo o vseh podrobnostih.


Poroka na Ljubljanskem gradu
Ljubljanski grad nudi kar 9 različnih možnosti za poročni obred



Ko končno dočakata vajin dan.

In napočil je vajin dan ... Pred prihodom na Ljubljanski grad preverite, ali imate vidva in vajini priči osebne dokumente, ne pozabita šopka in prstana. Povsem dovolj je, če prideta skupaj s povabljenimi na Ljubljanski grad 20 minut pred izvedbo dogodka, pričakali vas bomo v Grajskem parku. Gostje se na grad lahko povzpnejo tudi s tirno vzpenjačo. Uro izvedbe dogodka je potrebno spoštovati, saj se le-ta mora začeti ob uri, ki je zapisana na odločbi, izdane s strani UE Ljubljana. Za lažjo organizacijo je najbolje, da je zbor v Grajskem parku, ko boste vsi zbrani, pridemo po vas in vas pospremimo do izbrane dvorane. V dvorani bomo najprej preverili vajine dokumente in dokumente prič, povabljene pa med tem časom posedli – koračnica bo naznanila začetek obreda, vidva pa se s pričama sprehodita do vajinih stolov. Obred bo vodil pooblaščenec, matičarka pa bo zastopala državo in bo po zakoniku povzela vajine obveznosti in dolžnosti. Po vprašanju »vzameš …« sledita odgovora, izmenjava prstanov ter seveda prvi poljub. Sledi še podpis v matično knjigo in tako se sklene uradni del dogodka – temu sledijo še čestitke in po želji špalir. Če se odločita za posip, vama svetujemo posip s cvetjem ali z milnimi mehurčki. Za konec vama polagam na srce še nasvet, da pri pripravi poroke sledita svojim željam in sanjam. Če bosta imela kakšno vprašanje, povprašajte nas, za urejanje zadev na dan dogodka pa poprosita za pomoč priči, vidva pa se prepustita toku dogodka in predvsem uživajta v vsakem trenutku.



Inspiracijska galerija poroke na Ljubljanskem gradu:




 

Kontaktirajta Ljubljanski grad za dodatne informacije:

Ga. Jasmina Pinoza, mag.

M: +386 31 715 242

 

Oglej si v trgovini:

bottom of page