top of page

Kakšna je vloga krstnega botra in kaj podariti krščencu za sveti krst?


Kaj je primerno darilo za sveti krst? Zbrali smo nekaj tradicionalnih idej in nekaj idej za darilo, ki bodo prav tako imela spominsko vrednost, a so malo drugačna. V nadaljevanju preberite še kakšne so naloge krstnega botra in kako poteka sveti krst.


kako poteka sveti krst
V nadaljevanju preberite potek svetega krsta in vlogo krstnega botra


Tradicionalna darila primerna za sveti krst:


Sveti krst je poseben trenutek v življenju otroka, zato je primerno izbrati darilo, ki ima poseben pomen in bo ostalo v spominu. Naštejemo vam nekaj idej, kaj podariti ob svetem krstu:


  1. Personalizirana krstna sveča in krstni prtiček. Krstna sveča predstavlja simbol rojstva in je trajen spomin na pomemben življenjski dogodek. Tradicija veleva, da krstno svečo in prtiček zagotovi krstni boter. Najlepše krstne sveče smo zasledili pri @Perger

  2. Zlat nakit je večen in bo otroka spremljal skozi vsi življenje, ter ga opominjal na njegovo vero, botra in pripadnost. Čudovito ponudbo nakita preverite pri @ZlatarnaSterle Če boste podarili nakit, naj vam v zlatarni svetujejo kakšen nakit izbrati, da podarite večno klasiko. Naš nasvet za popolno izbiro za punčko je: podarite verižico z inicialko imena. Kot večna klasika bo veljal še obesek z biserom ali mini diamantkom.

  3. Personaliziran spominski album bo postal dragocen spomin na njegovo otroštvo. Tak album najdete tudi na naših spletnih poličkah - platnico albuma vam v zlatotisku personaliziramo po želji (npr. Timov sveti krst) več na @Beleznica



Ideje za spominska darila za sveti krst, ki niso najbolj tradicionalne:


To je seznam naših idej, ki smo jih skrbno premislili. Kaj bi podarili danes in bo čez 20, 30 let še vedno TOP darilo.


Za fantka: nekaj iz serije LEGO za odrasle. Mogoče izberete zanimiv avtomobil s katerim se v otroštvu lahko igra, kasneje pa občuduje na polici in ga preda naprej svojemu otroku. LEGO je večen. Tudi za punčke se najdejo ideje, mogoče iz serije arhitekture.

Nevtralno darilo: set knjig z najlepšimi pravljicami. Izberite večje, konkretnejše knjige, takšne, da se bodo lepo podale na polico in se bodo lahko prenašale iz generacije v generacijo. Svojemu krščencu dodajte še posvetilo.


Odeja s personalizacijo, ki bo še dolgo prišla prav. Kvalitetna odeja bo kljubovala času in jo starši lahko shranijo za spomin. Oddejo personalizirajte z inicialkami, ker so večna klasika.


Za punčko: s tradicijo ne bo nič narobe. Nakit je večna klasika, večna vrednost. Mogoče je zanimiva ideja nakup zvezde? Vse več mamic je modnih navdušenk in ozaveščenih o blagovnih znamkah, mogoče preverite ponudbo le-teh. Npr. kakšne uhančke od Tiffany, Dior, Gucci … Nekoč bo takšno darilo postalo "vintage kos" in lahko celo pridobi na vrednosti.

Varčevalni račun je dobra ideja. Ko vaš krščenec odraste si lahko darilo s privarčevanim denarjem izbere sam.


Ideja za darilo iz naše spletne trgovine: podarite set za odtis stopal dojenčka. To bo čudovit spomin, ki bo vedno spomnil, kako majcene nogice je imel vaš krščenec. Lahko ga personalizirate z imenom.



Zbrali in predstavili smo vam ideje za darilo vse od nekje 20 € do par sto €. Upamo, da se med idejami najde takšna, ki vam pride prav in olajša izbiro.



Biti boter je zagotovo čast, ki pa s sabo prinaša določeno odgovornost in naloge:


  • Prisotnost na krstnem obredu in pripravah,

  • Zagotovi krstno svečo in krstni prtiček ,

  • Podpora staršem pri (verski) vzgoji otroka,

  • Molititev za svojega krščenca / krščenko,

  • Podpora otroku v njegovem življenju.



Kako poteka sveti krst?

Pred krstnim obredom se družina in boter običajno srečajo z duhovnikom in se tako pripravijo na sveti krst. Med pripravami boste izvedeli pomen krsta, protokol, določili boste datum in uro obreda.


Za krstni obred se otroka obleče v belo krstno obleko, ki simbolizira čistost in nov začetek v veri. Boter prinese krstno svečo in krstni prtiček. Duhovnik opravi obred med sveto mašo ali po sveti maši. Sveti krst je poseben in pomemben verski dogodek, ki ga mnogi praznujejo s slovestnostjo in sprejemanjem čestitk od družine in prijateljev.




Dragi novopečeni krstni botri; želimo vam veliko lepih trenutkov s svojim krščencem. Bodite njegov vzor, vodnik in večni motivator.


 



Oglej si v trgovini:

bottom of page